Kuinka selviytyä ensimmäisestä retkestä Thaimaahan ja myös sen jälkeisestä elämästä Suomessa? Vastauksia kysymyksiin, vinkkejä, tapaetikettiä sekä mukavaa jutustelua. Tätä aluetta voivat lukea kaikki, kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.
Ollaan kuukauden päästä lähdössä ekaa kertaa Koh Changille, mukana myös 1,5 v tyttömme. Isäntä tuossa soitteli hepatiittirokotusta lapsukaisellemme, ja meille suositeltiin lämpimästi myös malarianestolääkitystä..??? Itse en ole sitä todellakaan aikonut edes harkita (joskus Lariamia syöneenä ja tätä foorumia seuranneena).
Kertokaahan nyt kokeneemmat pikaisesti ajantasaista tietoa mahdollisesta malariariskistä koskien aikaa marras-joulukuussa Koh Changilla? Onko hysteria aivan turhaa vai onko asia oikeasti vakavasti otettava?
Moi! Oltiin elokuussa Changilla ja meitä myös varoiteltiin hyttysistä. Changilla satoi kuitenkin melko reippaasti vettä miedän loman aikana ja näin siellä peräti kaksi hyttystä ja puremajälkiä tuli kaksi Eli meillä ei ollut kuuria eikä tosiaan ollut riesaa hyttysistä.. Itse en ottaisi malariakuuria, inhottavat sivuvaikutukset ja riski kuitenkin melkoisen pieni. Mutta jokainen tekee omalla tavallaan
Voisiko tuota tiedotetta päivittää, koska tuossa vanhassa ei ole mitään esim. Koh Changista (Kambodzan rajan lähellä), ja se kai tässä monia matkaajia on mietityttänyt (jos on mietityttänyt ollenkaan). Sinänsä WHO suosittaa sinne vain "pistojen estoa" ja KTL vähän eri linjoilla (ei eksplisiittisesti suosittele mitään estolääkitystä, vaan toteaa käyvät estolääkket ko. alueelle).
KTL:
Malaria
Malariariski vaihtelee suuresti alueittain, mutta on yleensä ottaen pieni. Malariaa ei ole suurissa kaupungeissa eikä turistialueilla (esimerkiksi Bangkok, Cha-Am, Chiangmai, Hua Hin, Pattaya, Phuket, Samui) lukuun ottamatta Koh Changin saarta. Maaseudulla erityisesti Myanmarin (entisen Burman) ja Kambodzan raja-alueiden läheisyydessä on tartuntavaara ympäri vuoden. Enimmäkseen esiintyy P. falciparum -malariaa. Klorokiiniresistenssiä on raportoitu. Lähellä Kambodzan ja Myanmarin rajoja on raportoitu meflokiini- ja kiniiniresistenssiä. Oleskeltaessa vain suurissa kaupungeissa tai rantalomakohteissa tai yövyttäessä malaria-alueella vain yksi yö (esimerkiksi Kwai-joki) ei tarvita lääke-ehkäisyä. Maaseudulla riskialueilla, mukaan lukien Koh Changin saari, suositeltava estolääkitys on meflokiini (Lariam) TAI atovakoni + proguaniili (Malarone) TAI doksisyksiilini, metsäalueilla Kambodzan ja Myanmarin rajaseuduilla estolääkitykseksi suositellaan doksisykliinia.
Malaria risk exists throughout the year in rural, especially forested and hilly, areas of the whole country, mainly towards the international borders. There is no risk in cities (e.g. Bangkok, Chiangmai city, Pattaya), Samui island and the main tourist resorts of Phuket island. However, there is a risk in some other areas and islands. P. falciparum resistant to chloroquine and sulfadoxine–pyrimethamine reported. Resistance to mefloquine and to quinine reported from areas near the borders with Cambodia and Myanmar.
Prevention
Recommended prevention in risk areas: I, In areas near Cambodia and Myanmar borders: IV
Taalla ollaan kambodzassa ja aika viidakoissa ja pelloilla ollaan vietetty jopa yota. Toistaiseksi ainoat puistatukset ovat tulleet liian vahvoista paukuista. Kohta menneen testaamaan Koh Changin trilanne. Estolaakkeena on kaytetty lahinna vodkaa.
MauKhang kirjoitti:Taalla ollaan kambodzassa ja aika viidakoissa ja pelloilla ollaan vietetty jopa yota. Toistaiseksi ainoat puistatukset ovat tulleet liian vahvoista paukuista. Kohta menneen testaamaan Koh Changin trilanne. Estolaakkeena on kaytetty lahinna vodkaa.
Oikein!
Lähinnä nyt ajattelin, että kun ensimmäistä tai ensimmäisiä Thaimaan reissuja suunnitteleva henkilö, joka ei ole aktiivinen tällä palstalla tai ei muuten omaa riittävästi tietoa Thaimaasta tai malariasta vielä, näkee tuon malariatiedotteen, missä ei puhuta esim. Koh Changista mitään, menee seuraavaksi KTL:n sivuille ja näkee maininnan, että Koh Changilla estolääkitys olisi paikallaan, niin onhan se aika varmaa, että estolääkitys lähtee matkaan. Ja jos vielä menet kysymään (tavallisen) lääkärin mielipidettä reseptiä hakiessa, niin lopputulos on melko selvä.
Lisäksi kun tuo tiedote on jo kolme vuotta vanha niin monia ensimmäisiä kertoja palstalla vierailevia varmaan mietityttää tiedotteen ajantasalla oleminen.
Tässä ketjussa ei ole vielä sanallakaan sanottu että se estolääkitys mahdollisesti ei estä mitään,
koska Malaria kannat ovat Thaimaassa omiaan uniikkeja ja niihin paras hoito on paikallinen.
Sieltä löytyy oikean tyyppinen vastatroppi jos on tullakseen.
Järkevällä suojatumisella mielestäni pärjää.
Toisaalta Malarian voi saada vaikka Hua Hinissä huonolla tuurilla
ja totta on myös liikenneonnettomuuden vaara, siihenkin voi joutua
vaikka ei ajaisi tai edes matkustaisi millään menopelillä, ihan pelkkä tiellä kävely riittää.
Kohta puoliin Koh Changille lähdössä ja malariakuuri Malarone on takataskussa. Turhaa tai ei, emme halua riskeerata (vaikka eihän estokuurikaan 100% suojaa anna). Lisäksi jostain sivustolta luin, että koh Changilla riski on pieni, mutta esimerkiksi pienemmillä lähisaarilla yleisempää. Ja tottahan nekin halutaan kurkata. Lisäksi ajattelimme mennä Kambodzan puolelle retkelle, joten sekin vaikuttaa asiaan. Tosin, malariahyttynen lähtee liikkeelle vasta auringonlaskun jälkeen ja siihen aikaan tuskin lähisaarilla enää seikkaillaan.
Noh, niin tai näin, kuuri on mukana ja syödään. Ehkä sitten enemmän oman mielenrauhan kannalta ja kuitenkin sitä uusimmat viralliset suositukset (Matkailijan terveysopas /KTL 2007) suosittelevat. Lääkäri sanoi suoraan että tietää kyllä ihmisiä, jotka sinne on ilman kuuriakin menneet, mutta ei voi tietenkään suositella. Että omaan harkintaan jää. Sitten tarkisti asian vielä oppaasta ja vähän vahvemmin vielä suositteli. Parin päivän päästä nähdään mikä lie tilanne hyttysten osalta.
Viime helmikuussa olimme Koh Changilla. Miehellä ja lapsella oli malariaestolääkitys, itselläni ei ollut. Puoliso sai 2 hyttysenpistoa hotellihuoneessa, mulle tai lapselle ei osunut yhtään koko matkan aikana.
Loppujen lopuksi malarialääkitys tuntui meistä kaikista aikamoiselta haulikolla-ampumiselta. Sitä paitsi tällä hetkellä se antaa myöskin vääristyneen turvallisuuden tunteen, koska myös Dengue-kuumeen riski on kasvamassa Aasiassa. Näillä tiedoilla lähdemme ensi vuonna samaan paikkaan pelkällä hyttyskarkotteella, joita oli monenlaisia saatavilla paikallisesta marketista. Tällä suojaudumme sekä malariaa että Dengueta vastaan.
Tällä kertaa muistamme myös sumuttaa hotellihuoneen hyttyskarkotteella sillä välin kun olemme itse pois. Eikä niitä hyttysiä siellä todellakaan mitenkään parvittain tai laumoittain ollut...
Maire kirjoitti:
Loppujen lopuksi malarialääkitys tuntui meistä kaikista aikamoiselta haulikolla-ampumiselta. Sitä paitsi tällä hetkellä se antaa myöskin vääristyneen turvallisuuden tunteen, koska myös Dengue-kuumeen riski on kasvamassa Aasiassa. Näillä tiedoilla lähdemme ensi vuonna samaan paikkaan pelkällä hyttyskarkotteella, joita oli monenlaisia saatavilla paikallisesta marketista. Tällä suojaudumme sekä malariaa että Dengueta vastaan.
Tällä kertaa muistamme myös sumuttaa hotellihuoneen hyttyskarkotteella sillä välin kun olemme itse pois. Eikä niitä hyttysiä siellä todellakaan mitenkään parvittain tai laumoittain ollut...
Hyvä neuvo kyllä!
Thaimaan asunnolta löytyy myös tota "hyttyskarkotetta" mitä suihkutetaan yleensä siinä vaiheessa asuntoon kun lähdetään illalla liikenteeseen, samalla aineella taintuu isot koppakuoriaiset seiniltä ja lattioilta. Viime reissulla tuli pyörittyä aivan Burman ja Laosin rajavyöhykkeillä, vuorilla ja viidakossa. Hyttys/malaria/dengue -karkotteen toimi nämä 7/11 kaupoista, ym., saatavat mosqitokarkotteet, suihkeet ja rollonit. Pitkähihaista paitaa ja pitkiä housuja kannattaa käyttää myös alueilla missä malaria/dengueriski on suurempi.
FACEBOOK RYHMIÄ--> Pohjois-Thaimaan ajajat, Khon Kaenin seudun Suomalaiset.
Alkaa hieman harmittamaan, että kuurit tulivat hankittua, hurjan kallista kun tuo Malarone on! Ja eipä se "turha" lääkkeiden napsiminenkaan hyvää tee elimistölle. Noh, eipä sitä syömättäkään viitsi jättää kun on hankittu...
Noh, nyt on sadekauden loppu käsillä, mikä taas tarkoittaa sitä, että moskiittopopulaatio on suurimmillaan. Eli jos niitä estolääkkeitä syö, niin nyt niistä on, ainakin tilastollisesti, eniten hyötyä.
Mutta kannattaa tosiaan suojautua niiltä moskiiton pistoilta vaikka lääkkeitä söisikin, ei tuo dengukuumekaan mikään mukava tauti ole.