Kulttuurisidonnaisia asioita?

Kuinka selviytyä ensimmäisestä retkestä Thaimaahan ja myös sen jälkeisestä elämästä Suomessa? Vastauksia kysymyksiin, vinkkejä, tapaetikettiä sekä mukavaa jutustelua. Tätä aluetta voivat lukea kaikki, kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvojat: Tilac, Modet

Vastaa Viestiin
ankkun-1
165kg and still gay
Viestit: 186
Liittynyt: 11.9.2006 20:26

Kulttuurisidonnaisia asioita?

Viesti Kirjoittaja ankkun-1 »

Tässä täytyy nyt kysellä seuraavia. Elikkäs baareissa & ravintoloissa, miten tuo maksupolitiikka menee maksetaanko jokainen drinkki silloin kun se tuodaan pöytään vai vasta poislähtiessä? Pyydänkö koontilaskun pöytään poislähdön yhteydessä vai onko mentaliteetti sama kuin esim osassa itäeurooppaa että niitä laskuja tuodaan johonkin kippoon sitä mukaa kun tilailee? Maksamisesta sellainen kysymys että onko tekniikka kuten suomessa että maksu hoidetaan tarjoilijalle vai kuten useissa muissa maissa että maksu & tippi vain jätetään pöydälle lähtiessä?

Tuleeko odottaa pöytään ohjausta vai valitako mikä tahansa vapaa pöytä? Lady drinkeistä ja alkoholista yleensäkin, tuodaanko hinnasto pöytään vai tuleeko hintoja kysellä etukäteen vai onko tuossa edes riskinä että koitetaan kusettaa jotain 20000baht paukkuja?
Avatar
khaosaming
Viestit: 2590
Liittynyt: 4.1.2005 7:39
Paikkakunta: TRE-Trat

Re: Kulttuurisidonnaisia asioita?

Viesti Kirjoittaja khaosaming »

louhikarmes kirjoitti:...baareissa & ravintoloissa, miten tuo maksupolitiikka menee maksetaanko jokainen drinkki silloin kun se tuodaan pöytään vai vasta poislähtiessä? Pyydänkö koontilaskun pöytään poislähdön yhteydessä vai onko mentaliteetti sama kuin esim osassa itäeurooppaa että niitä laskuja tuodaan johonkin kippoon sitä mukaa kun tilailee? Maksamisesta sellainen kysymys että onko tekniikka kuten suomessa että maksu hoidetaan tarjoilijalle vai kuten useissa muissa maissa että maksu & tippi vain jätetään pöydälle lähtiessä?

Tuleeko odottaa pöytään ohjausta vai valitako mikä tahansa vapaa pöytä? Lady drinkeistä ja alkoholista yleensäkin, tuodaanko hinnasto pöytään vai tuleeko hintoja kysellä etukäteen vai onko tuossa edes riskinä että koitetaan kusettaa jotain 20000baht paukkuja?
-------------------------
Puhutko nyt Thaimaasta? Oletko käynyt siellä? Lähdössä ensimmäiselle matkalle?

Tyttöbaareissa esimerkiksi Pattayalla laskut tulevat bambukippoon ja kippo annetaan tarjoilijalle, kun haluaa maksaa. Jos istuu pitkään baarissa, kannattaa ehkä välillä tyhjentää kippo (maksamalla laskut pois), vaikka jäisikin vielä jatkamaan iltaa. Tarjoilija tuo vaihtorahat pikkusälänä peltivadilla, josta voit jättää kolikot tippeinä niin halutessasi. Juomarahakulttuuri on amerikkalaista tuontitavaraa, joka toistaiseksi rajoittuu turistialueille. Tipin antaminen ei ole ehdoton vaatimus, mutta hyvästä palvelusta tyytyväinen asiakas antaa mielellään pientä ekstraa. Tipit menevät tippikippoon, jonka vuorossa olevat tytöt jakavat keskenään.

Ruokaravintoloissa on systeemi muuten sama, mutta piikki on kassalla, ja tarjoilija tuo laskun lopuksi. Lasku on yleensä punakantisessa taskussa, jonka väliin voit jättää tarpeeksi rahaa laskuun ja tippeihin ja poistua. Lähtevät kai perään, jos antamasi raha ei riittänyt, tai järjestävät ikävyyksiä myöhemmin. Seurueen nauttimat eineet ja juomat ovat samalla laskulla. Jakamista voi pyytää sanomalla 'jääk bin'. Jakamisesta on ketju täällä.

Kusettamista on tapahtunut yökerhoissa Bangkokin punaisten lyhtyjen alueella. Niissä kannattaa varmistua drinkin hinnasta etukäteen. Baareissa ja kuppiloissa on yleensä hinnasto seinällä tai ulkona. Ruokaravintoloissa on tietysti menuut, joista hinta selviää, ja johon voi vedota epäselvissä tilanteissa. Alkoholijuomille voi olla oma menuunsa. Joissakin paikoissa saatetaan pöytään kantaa kallista kivennäisvettä (kuten Eviania), jota ei kannata juoda (avata). Pyydä tavallista vettä, jos sellaista tarvitset, sillä turhakkeen hinta voi ylittää nauttimasi aterian osuuden. Farangille saatetaan tarjota ulkomaalaislisällä ryyditettyä englanninkielistä ruokalistaa. Pyydä nähdä thainkielinen, jos epäilyttää. Laskun koostuminen kannattaa joka tapauksessa käydä läpi, jos on ollut useampaa tilausta ja ruokailijaa. Tätä hankaloittaa laskujen tarkoituksella lukukelvoton käsiala, mutta pyydä tarjoilijaa selittämään, jos lasku on huomiotaherättävän suuri. Todella hienoissa ravintoloissa (ilmastointi, ovimies, lakanat pöydissä, pukuherroja) pitänee odotella pöytiin ohjausta yleismaailmalliseen tyyliin. Paremmissa ravintoloissa voi olla palvelumaksu, eli menuun hintoihin lisätään lopuksi vielä 10-12 % palkkiota. Näissä paikoissa ei mielellään anna juomarahaa, koska se otetaan joka tapauksessa halusi tai ei.
เกิดมาเห่า
ankkun-1
165kg and still gay
Viestit: 186
Liittynyt: 11.9.2006 20:26

Re: Kulttuurisidonnaisia asioita?

Viesti Kirjoittaja ankkun-1 »

Puhutko nyt Thaimaasta? Oletko käynyt siellä? Lähdössä ensimmäiselle matkalle?
Kiitos vastauksestasi, ja olen käynyt thaimaassa pariin otteeseen, ko reissujen yhteiskesto on ollut 4vrk ja tutustuminen paikalliseen elämään / tapoihin on jäänyt bangkokissa parin luxus hotellin ravintolaan & huonepalveluun. Työmatkat ovat aina mukavia(tm). Eli käytännössä voisi sanoa että thaimaan neitsyys lähtee kesällä. Sama hommahan se on esim lontoon kohdalla, olen käynyt siellä yli 100 kertaa elämässäni ja ainoa nähtävyys jonka olen nähnyt on ollut piccadilly circus jossa käväisin metrosta nopeasti pinnalla kääntymässä.
Avatar
expatrium
Isaninportinvartija
Viestit: 56606
Liittynyt: 16.12.2003 12:15

Re: Kulttuurisidonnaisia asioita?

Viesti Kirjoittaja expatrium »

Kannattaa myös seurata mitä laskuja siihen "omaan" kuppiin tuodaan ja kuka tuo, ettei tule ylimääräisiä.
Ravintoloissakin syytä tilauksen yhteydessä laittaa muistiin minkä ruokalajin tilaa. (numeron)
Useissa paikoissa menussa on numero ja sen jälkeen ruuan nimi ja hinta.
Saattaa käydä niin, että kun on syönyt niin hinta onkin jotain muuta kuin tilauksen, samoin hinta. Noin kerrotaan kun ihmettelee ruuan hintaa.

Syytä huomata, että vain harvassa paikassa laskusta (koskee sekä baareja, että ravintoloita) saa tositteeksi kaksoiskappaleita itselleen, kun laittaa rahan sen "taskun" sisään jossa lasku tuodaan niin vaihtoraha palautetaan samassa taskussa, mutta ilman kaksoiskappaletta laskusta.
ts. syytä tarkistaa lasku huolella ennen maksamista ja vaihtorahat kun "tasku" ilman laskua palautetaan päytään.
Sitä pitää erikseen pyytää ja silti sitä ei tahdo saada millään, ei ainakaan eriteltynä. :?
Paikallisissa ravintoloissa, etenkin pienemmissä ja turistipaikkojen ulkopuolella menut ovat vain thain kielisiä.
Kun maa lähenee, niin vitsit vähenee.
Vastaa Viestiin