Tinkaamisetiketti!

Kuinka selviytyä ensimmäisestä retkestä Thaimaahan ja myös sen jälkeisestä elämästä Suomessa? Vastauksia kysymyksiin, vinkkejä, tapaetikettiä sekä mukavaa jutustelua. Tätä aluetta voivat lukea kaikki, kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvojat: Tilac, Modet

Duncan
Viestit: 1422
Liittynyt: 24.12.2003 1:56

Viesti Kirjoittaja Duncan »

Todellakin, älä ala tinkii jos et edes aio ostaa tavaraa.
Avatar
thonee
Viestit: 2341
Liittynyt: 10.2.2004 18:33

Viesti Kirjoittaja thonee »

Monet kauppiaat pitävät jo pelkkää katsomista ostamisaikeena. Kun sanoo, että katsoo vain, niin alkaa hintoja tulla. Poispäin kun kävelee, saa haukut perään :evil:
AroKani

Viesti Kirjoittaja AroKani »

Suora kommentti : " Me no shopping today. Only looking , thank you."
Avatar
Ulpunen
Viestit: 295
Liittynyt: 4.11.2006 17:18

Viesti Kirjoittaja Ulpunen »

AroKani, auttaako tuo "Me no shopping today. Only looking, thank you" kommentti? Kun joskus on kiva vain katsella ilman mitään...että näkee mitä kaikkea on tarjolla :shock:

Mitenkäs Bangkok ja ostoskeskukset? esim. MBK, onko siellä hinnat kiinteät vai tinkimistä vaativat? Itse olisin ostamassa miesten farkkuja, paitoja, kenkiä... Ja sitten jotain halpoja leikki-koruja :-D

Hiukan jännittää tuo tinkiminen. Mutta on ollut apua kommenteistanne. Tietää ettei pidä ottaa itteensä jos myyjä hikentyy :lol:
Viimeksi muokannut Ulpunen, 15.11.2006 9:30. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Ulpunen
Viestit: 295
Liittynyt: 4.11.2006 17:18

Viesti Kirjoittaja Ulpunen »

mutta kaippa tuohon tinkimiseenkin tottuu :)
varsinkin kun se ilmeisesti ihan yleinen käytäntö...
AroKani

Viesti Kirjoittaja AroKani »

Kyllä se auttaa kun sen sanottuaan lopetat kuuntelemisen ja kommentoimisen.
Tavarataloissa myyjien homma on olla lähimaastossa valmiina jeesaamaan , joten ota lunkisti vaika se vähän kornilta saattaa tuntuakin.

AK
Avatar
BlackMike
ATM
Viestit: 19209
Liittynyt: 15.12.2003 11:23

Viesti Kirjoittaja BlackMike »

Ulpunen kirjoitti:AroKani, auttaako tuo "Me no shopping today. Only looking, thank you" kommentti? Kun joskus on kiva vain katsella ilman mitään...että näkee mitä kaikkea on tarjolla :shock:

Mitenkäs Bangkok ja ostoskeskukset? esim. MBK, onko siellä hinnat kiinteät vai tinkimistä vaativat? Itse olisin ostamassa miesten farkkuja, paitoja, kenkiä... Ja sitten jotain halpoja leikki-koruja :-D

Hiukan jännittää tuo tinkiminen. Mutta on ollut apua kommenteistanne. Tietää ettei pidä ottaa itteensä jos myyjä hikentyy :lol:
Tavarataloissa on yleensä kiinteät hinnat, mutta esim. MBK:ssa jossa liikkeet ovat aikalailla ns. pikku puoteja, niin niissä monessa hinnoittelu on aina neuvottelukysymys, toisissa on kyllä sitten ihan oikein ilmoitettu, että on 'fixed price' eli kiinteät hinnat. Aika nopeasti paikanpäällä huomaat, että missä paikoissa tingitään ja missä ei tingitä, ruoasta ei esim. tingitä, vaan ne hinnat ovat mitä ovat. :D
kasperjesper
Viestit: 23
Liittynyt: 1.11.2005 13:50

Viesti Kirjoittaja kasperjesper »

Pikkuostoksien kanssa, esim. paidan kanssa ma sanon vaan etta can I get a discount ja sitten sita alennusta kanssa tulee sen verran minka katson tarpeelliseksi.

Tinkaus onnistuu kanssa edellamainituilla tavoilla, jos ostaa turistisalaa, jota myy joka toinen kauppa. Toinen juttu on, etta on tasan yksi tai kaksi kauppaa josta saat juuri sen x-tuotteen. Siina olet vahan heikommalla jaalla.
saaraluu
Viestit: 13
Liittynyt: 27.9.2006 14:52

Viesti Kirjoittaja saaraluu »

Mitenköhän mahtais myyjät suhtautua jos vaan sanois hinnan minkä haluis maksaa ja jos se ei sovi niin lähtis pois? Siinä säästyis pitkä tovi :D Vai onko se kasvojen menettämistä että noin vaan suostuis ekaan tarjoukseen?
Tuomo
Viestit: 6901
Liittynyt: 16.12.2003 2:29
Paikkakunta: Samut Prakan

Viesti Kirjoittaja Tuomo »

saaraluu kirjoitti:Mitenköhän mahtais myyjät suhtautua jos vaan sanois hinnan minkä haluis maksaa ja jos se ei sovi niin lähtis pois? Siinä säästyis pitkä tovi :D Vai onko se kasvojen menettämistä että noin vaan suostuis ekaan tarjoukseen?
Mielestäni thait eivät ole arabeja, jotka tykkäisivät pitkästä tinkaamisesta. Ainakin itse olen noudattanut ylläolevaa tapaa, joskin harvoin edes näen mitään ostamisen arvoista katukaupoissa. Kävelen vain ohi. Tavallisista kaupoista saa normihinnalla sen mitä tarvitsee.
Avatar
Kari69
Viestit: 4780
Liittynyt: 16.12.2003 9:54
Paikkakunta: Rusko

Viesti Kirjoittaja Kari69 »

saaraluu kirjoitti:Mitenköhän mahtais myyjät suhtautua jos vaan sanois hinnan minkä haluis maksaa ja jos se ei sovi niin lähtis pois? Siinä säästyis pitkä tovi :D Vai onko se kasvojen menettämistä että noin vaan suostuis ekaan tarjoukseen?
Joskus tuo saattaa onnistua. Varsinkin jos olet tarjonnut hintaa, jota myyjä pitää hyvänä.

Mutta myyjätkin on ihmisiä ja erilaisia, siksi ei koskaan ennakkoon tiedä, miten tinkaus onnistuu.

Myyjä on valmist myymään pyytämällään hinnalla ja ostaja valmis ostamaan tarjoamallaan hinnalla. Jos ne ei kohtaa niin sitten voidaan neuvotella.

EDIT
Tulipa vielä mieleen juttu joka sattui kun olin ensikertaa Thaimaassa Phuketissa Caron Beachilla.
Menin kenkäkauppaan. Myyjä nukkui liikkeen lattialla. En hennonnut herättää tyttöä mutta otin valonkuvan muistoksi.
Ostaja haluaa ostaa mahdollisimman halvalla ja myyjä haluaa ihan vastaavasti myydä mahdollisimman korkealla hinnalla. Siksi hän yrittää hilata sinun hintatarjousta yläspäin. Kun maksimi on saavutettu, hän myy jos hinta on riittävä. Ehkä olisi myynyt paljon, vaikka puolet halvemmallakin. Osaava ostaja, tinkaaja tunnistaa, milloin ollaan sillä rajalla, mitä alemmas hintaa ei enää saa. Taitava myyjä ei sitä oikeasti paljasta tai antaa ostajan ymmärtää väärin asettamallla sen korkeammalle kuin mitä se oikeasti on.
Avatar
khaosaming
Viestit: 2590
Liittynyt: 4.1.2005 7:39
Paikkakunta: TRE-Trat

Nanan rättikaupat

Viesti Kirjoittaja khaosaming »

Tietyissä paikoissa on aivan turha tingata. Esimerkiksi Nanalla laukku- ja rättikaupassa. Ovat tottuneet, että saavat seuraavalta turistilta haluamansa hinnan.
Viimeksi muokannut khaosaming, 17.11.2006 18:33. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
เกิดมาเห่า
Avatar
khaosaming
Viestit: 2590
Liittynyt: 4.1.2005 7:39
Paikkakunta: TRE-Trat

Viesti Kirjoittaja khaosaming »

Tuomo kirjoitti: Mielestäni thait eivät ole arabeja, jotka tykkäisivät pitkästä tinkaamisesta.
------------------------------------
Eivät ole arabeja. Jos falle vain jaksaa tingata vielä sen viimeisen 50 bahtia hinnasta pois, thaikkumyyjä varmastikin suostuu. Itse olen huvikseni viettänyt esim. Pratunamissa tunnin laukkukaupassa tinkaamassa. Hinta putosi tietysti heti alussa, mutta olin päättänyt ottaa sen viisikymppisen vielä. Kiertelen ja kaartelen alussa ja otan pari ostosta tähtäimeen, jos yhdestä ei saa alennusta tarpeeksi, vedän hihasta sen toisen etukäteen katsotun ostoksen ja tarjoan siitä jotakin naurettavaa summaa. Välillä puhun niitä näitä, pitäisi jäädä taksirahaa, metrorahaa, jäätelörahaa, vaimo on vaativa ja sitä pitäisi elättää, rahat loppu, kun loma kohta jo ohi, vielä 20 bahtia kun saisi alas, voisi ostaa litran bensaa mopoon. Yleensä myyjä luovuttaa.
เกิดมาเห่า
yokko
Viestit: 277
Liittynyt: 16.12.2003 3:07

Tinkiminen

Viesti Kirjoittaja yokko »

Eikös Thaimaassa ole sama "uskomus" kuin Afrikassa että että jos saat tehtyä kaupat nopeasti eli myytyä ensimmäiselle asiakkaalle vaikkakin alle torihintojen niin se tietää hyvää menestystä loppupäivän kaupoille.
Minulla on ainakin tämmöinen kuva koska muutama vuosi taaksepäin sain/jouduin ostettua/ostamaan käsiraudat alle 100 bth,en niitä mihinkään tarvi mutta siinä intouduin pitkään kaupankäynti prosessiin ja tulos oli että ostettavahan ne oli koska niin pitkään tingin.Olin siinä pikkukujalla liikkeellä ja myyjä aloitti juuri tavaroiden levittämisen myynti pöydälle ja minä ensimmäisenä asiakkaana paikalle tutkimaan mitä olisi myynnissä ja kun en oikein muuta keksinyt niin kyselin sitten aikani kuluksi käsirautojen hintaa innostuen ehkä liikaa,no kai niille jotain käyttöä keksii.
saaraluu
Viestit: 13
Liittynyt: 27.9.2006 14:52

Viesti Kirjoittaja saaraluu »

Mäkin kuulin tästä että ensimmäiset kaupat pitää saada onnistumaan, hyvää onnea tms. Pari kertaa oon ilmeisesti ollut eka asiakas kun kauppias on sitten heilutellut multa saamaansa seteliä kojunsa tavaroiden päällä! :-D Hauskoja uskomuksia..
tabung
Viestit: 1805
Liittynyt: 16.12.2003 1:03

Viesti Kirjoittaja tabung »

Oletko käynyt paikallisten ns lauantai torilla johon liikkuvat kauppiaat kokontuvat eri päivinä eri paikkakunnilla, ellet niin se on must, joten kannattaa kysyä paikallisilta koska on toripäivä siis sellainen jossa myydään kaikkea vaateita / kankaita, musiikkia/elokuvia ,vihanneksia, kosmetiikkaa, huonekaluja , mopoja ja moottoripyöriä ja myös eläimiä vaikka iso sonni jos niin haluat.

Sitten kun olet käynyt niin tiedät suurinpiirtein mikä maksaa ja minkä verran, sielläkin voit tinkiä vaikka se on jo halpaa mutta falangilisä tulee heti jos olet itse ostamassa joten jos on thaikaveri mukana katso mitä haluat ja pyydä thai ostamaan ja taas säästit muutaman bahtin :)
Miisa
Viestit: 27
Liittynyt: 9.1.2006 20:11

Viesti Kirjoittaja Miisa »

Hehee! Nauroin ääneen noille AK:n tinkausvinkeille. Ikinä en oo tietoisesti tinkinyt, tuollaisesta kaupanteosta voi tosiaan tehdä taiteenlajin. Mistä muuten löytää tietoja Phuketin markkinoista? Vaihtuuko markkinoiden ajankohta vai onko viikossa aina joku markkinapäivä? Ollaan kaks viikkoa perillä, kerkeehän siinä shoppailla vaikka olis markkinat harvemminkin... :)
Avatar
I ovn
Isaan on My Mind
Viestit: 1898
Liittynyt: 15.12.2003 22:55
Paikkakunta: Korso/Si Khiu

Viesti Kirjoittaja I ovn »

pbe kirjoitti:
BlackMike kirjoitti:on kätevä osata vaikka nuo numerot thaiksi, niin myyjäkin säilyttää siinä kasvonsa vaikka olisi juuri myynyt viereiselle turistille nelinkertaisella hinnalla tuotteen.
Olen BM:n kanssa samaa mieltä tuosta, että paras lähtökohta tinkimiselle on tietää tuotteen "oikea hinta". :-)

Kuten aikaisemmin sanoin, niin hintaneuvottelut (erityisesti turistikohteissa) käydään usein näppäilemällä myyjän taskulaskimeen tarjottu hinta, joten siinä ei auta vaikka numerot osaisi thaiksi.
Yleensä se taskulaskin laitetaan pois siinä vaiheessa jos osaa numerot Thaiksi. Tai tämä on ollut tuolla Koratin suunnalla tapana.

Maakunta matkailu tai Bangkokissa hieman syrjäisempien torien kiertely kannattaa koska siellä näkee paljonko Thait maksaa niistä samoista tavaroista. Hintaeroja on kuitenkin noidenkin paikkojen välillä, jos joku maksaa Koratissa 200 baht sen voi saada Udon Thanista 99 baht.
เข้าเมืองตาหลิ่ว ต้องหลิ่วตาตาม
Nakke
Viestit: 6129
Liittynyt: 28.2.2005 5:22
Paikkakunta: EU

Viesti Kirjoittaja Nakke »

Kukaan ei ole maininnut chinatownia ja sen marketteja, kasittaakseni kuitenkin paikallisten suosima ja halvin ostospaikka Bangkokissa? CT:n hinnoissa ei ole juurikaan ilmaa, monesti hinta ei tinkimalla tipu lanttiakaan :roll: Menettaa vaan kasvonsa jos rupeaa ehdottelemaan jotain 1/3 hintoja :roll:
Kaikki ostospaikat missa hinta tippuu tinkimalla puoleen, kannattaa unohtaa ihan suoraan(mm. night bazaar, patpong), ellei tieda mita on ostamassa ja paljonko siita tulee maksaa.. Muuten voi olla etta vaikka tinkii hinnan 1/5 osaan, niin silti menee vituralleen, koska oikea hinta olisi ollut 1/10..

Eli siis ostospaikkoina kannattaa suosia paikallisten suosimia marketteja, joissa ei juurikaan joudu tinkimaan.
Avatar
BlackMike
ATM
Viestit: 19209
Liittynyt: 15.12.2003 11:23

Viesti Kirjoittaja BlackMike »

Bangkokissa yöllinen tukkutori 'Bobei' lienee se halvin paikka ostaa tuotteita, aika vain on ikävä jos ei halua mennä torille kello 03 yöllä, lisäksi joitain tuotteita voi kuulemma joutua ostamaan isomman erän saadakseen halvemman hinnan. :shock: :smt015
Avatar
mayabooo
Pure Shore
Viestit: 289
Liittynyt: 30.1.2005 13:38
Paikkakunta: Helsinki/St.Petersburg
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mayabooo »

BlackMike kirjoitti:Bangkokissa yöllinen tukkutori 'Bobei' lienee se halvin paikka ostaa tuotteita, aika vain on ikävä jos ei halua mennä torille kello 03 yöllä, lisäksi joitain tuotteita voi kuulemma joutua ostamaan isomman erän saadakseen halvemman hinnan. :shock: :smt015
Voiko joku selittää missä sijaitsee ja milloin auki?
jee

Viesti Kirjoittaja jee »

on kai se päivälläkin toiminnassa. muistelen, että vaimon kanssa kerran käytiin tuon nimisillä markkinoilla ihan päivällä. :roll:
Carbon
Viestit: 2
Liittynyt: 18.12.2006 21:38

Retket ja veneet/laivat, hintataso ja tinkiminen?

Viesti Kirjoittaja Carbon »

Eli erinäiset retket sekä veneillä/laivoilla liikkuminen kiinnostaisi. Mitenkäs noiden laita tinkimisen suhteen? Ovatko hinnat yleensä kiinteitä vai löytyykö tinkimisen varaa?

Suomalaisten matkatoimistojen kauppaamat retket (viidakkoretkiä, snorklausta, jne.) tuntuvat yllättävän hintavilta ainakin jos vertaa muuten hintatasoon, osaisiko joku neuvoa tai onko kokemusta muiden retkitarjoajien suhteen?

Phuket/Khao Lak (+Similan)/Krabi -sektorin tiedot kiinnostaisi (elleivät päde sitten koko maahan).

Terveisin,

nimim. "Jouluksi Thaimaaseen" 8)

PS. Kiitoksia kaikille kirjoittaneille tästäkin ketjusta. Todella paljon hyviä vinkkejä ja juttuja tuosta tinkimisestä. Itselle tuo kuitenkin aivan uusi asia kun ei ole sitä aiemmin tarvinut tehdä niissä maissa missä olen käynyt. :smt023
Avatar
mikrobitti
Viestit: 3805
Liittynyt: 11.10.2004 21:10
Paikkakunta: Espoo

Re: Retket ja veneet/laivat, hintataso ja tinkiminen?

Viesti Kirjoittaja mikrobitti »

Carbon kirjoitti:Eli erinäiset retket sekä veneillä/laivoilla liikkuminen kiinnostaisi. Mitenkäs noiden laita tinkimisen suhteen? Ovatko hinnat yleensä kiinteitä vai löytyykö tinkimisen varaa?
Arvelen, että...
Jos käyt hintakeskustelua suoraan retken järjestäjän kanssa, niin tinkiminen voi onnistua, mikäli kyseessä on ryhmä. Paikallisesta matkatoimistokojusta ostettujen retkien tinkimistä en ole itse harjoittanut vaan maksanut retken/matkan hinnan yleensä sellaisenaan.
Suomalaisten matkatoimistojen kauppaamat retket (viidakkoretkiä, snorklausta, jne.) tuntuvat yllättävän hintavilta ainakin jos vertaa muuten hintatasoon, osaisiko joku neuvoa tai onko kokemusta muiden retkitarjoajien suhteen?
Turistikeskuksissa on paikallisia matkatoimistokojuja lähes joka kulmassa ja hotellissa. Kysäise suoraa niistä paikallisista kojuista, mikäli suomenkielinen opastus/selostus ei ole tarpeen.

Ainakin Phuketissa toimii pari suomalaista sukellus- ja virkistyskalastusyritystä, joihin on helppo olla yhteydessä suoraan. Thaiklupin etukorttia näyttämällä hinta tippuu tinkimättä mm. Chalong Sea Sportilla.
Avatar
apasra
Viestit: 4462
Liittynyt: 24.2.2004 22:35
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja apasra »

babar kirjoitti:
murmeeli kirjoitti:Täytyypä tinkiä hyvä hinta jostain korusta ja lopuksi kysyä että mikäs on hinta jos otan noita 10 tai useamman . Saas nähdä miten hinta tippuu...
Ensin tingit sen yhden niin alas, että se myyjä ei lähde enää sun perääsi. Sitten kun hinta saadaan sovittua niin sitten vasta sanot ottavasi niitä kymmenen ja tingit vielä siitä könttäsummastakin hiukan pois.

Kerran ostin veden yhdestä kaupasta. Myyjä pyysi 20thb, mutta en ollut varma sanoiko se 20 vai mitä, niin toistin sille että 20? Se sano sitten, että ok, for juu 10 bath. :D
7 baht vedestä 10 bahtia on kolme liikaa. :wink:
- som nam naa -
Vastaa Viestiin