glitter kirjoitti:expatrium kirjoitti:Tekeväthän thaimaalaiset "pla raata" myös Suomessa, ihan myyntiin saakka, mutta ilmeisesti tuota "Chinese liver fluke" loista ei esiinny Suomessa?
Tämän päivän uutisista. Nyt noita maksamatoja on löytynyt suomalaisistakin kaloista:
Suomenlahden särjistä löytyi ihmiseen tarttuvia maksamatoja
Suomenlahdesta pyydetyistä särjistä on löydetty imumatojen toukkamuotoja, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Ihmisellä maksamatotartunnat voivat aiheuttaa muun muassa vatsaontelon kipua, keltatautia, kuumetta ja pahoinvointia.
Maksamadot ovat kalaa syövien nisäkkäiden ja lintujen loisia. Ne voivat tarttua raakaa kalaa syöviin koiriin, kissoihin ja ihmisiin. Matojen ensimmäisinä väli-isäntinä toimivat kotilot ja toisena väli-isäntänä särkikalat.
Puutteellinen uutinen mielestäni. Vaikka Kotkan Langinkoski onkin ollut kuuluisa lohistaan, pian alkava lohenkalastus keskittynee pohjoisemmaksi. Olisi siis meri/nousulohen pyytäjän hyvä tietää, mikä on matojen tila pohjoisempana, missä lohia kalastellaan joista enemmän. Sama tietysti koskee merilohien kalastamista. Jos joka toisessa tai kolmannessa särjessä on ollut matoja, on hyvin todennäköistä, että jokainen lohi olisi muutaman matokalankin syönyt elämänsä aikana.
Olisi voinut sitten kertoa onko vai eikö haittaa, jos syö maksamadon syöneen lohen raakana. Mielestäni on, koska jos ihmisen sen syö, mato leviää ihmiseen. Tuskin lohi tekee poikkeusta.
Jutusta jäi myös muuten hieman paha maku suuhun tai jäi kaipaamaan hieman parempaa ennakkotutkintaa. Kun se -20 astetta vuorokauden tappaa madot, niin miten sellainen tyyppikotipakastin, missä on -18 astetta? Olisi voinut olla kommentti tappaako ja jos, niin kauanko menee. Pilkuttamalla saa aikaan kysymyksen, että onko se vuorokausi kalan pakkasessa oloaika vaiko se aika, minkä kala taatusti on sen -20 astetta. Menee jonkin aikaa pakastumiseenkin. Thaimaassa todennäköisesti kala on riittävän kypsää, kun paistetaan aina ylikypsäksi. Oma uunilohen valmistusohje ei siis enää toimi. Siinä kiehautettiin valkoviini, viinietikka, vesi ja mausteliemi kiehuvan kuumaksi ja sitten kalan päälle. Tuossa liemessä puoli tuntia ja kala kypsyy ilman uuniin laittamista. On kyllä kypsä ja hajoaa sekä tuntuu kypsältä, kun on tavallaan kiehunut/hautunut. Ei vain koskaan saavuta sitä 110 asteen kuumuutta, missä mato kuolee.
Pakastelohelle siis joskus toimisi.
Tosiaan lainattuunkin juttuun eli särkiin vielä kommentti. Moni thaimaalainen Suomessa tekee sen pla raan nimenomaan pikkusärjistä tai lahnoista. Aika moni ymmärtää keittää.