Malariatiedote

Kuinka selviytyä ensimmäisestä retkestä Thaimaahan ja myös sen jälkeisestä elämästä Suomessa? Vastauksia kysymyksiin, vinkkejä, tapaetikettiä sekä mukavaa jutustelua. Tätä aluetta voivat lukea kaikki, kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.

Valvojat: Tilac, Modet

Lukittu
Avatar
Koo
tosiporvari ja raharötkö
Viestit: 4596
Liittynyt: 15.12.2003 12:15
Paikkakunta: Helsinki

Malariatiedote

Viesti Kirjoittaja Koo »

Thaiklupi ry. tiedottaa:

Thaimaahan ei tarvitse malarialääkitystä!

Monessa lähteessä on usein mainittu että Thaimaassa esiintyy malariaa. Asiasta löytyy tietoja eri lääkäripalstoilta ja matkailijoiden ohjeista. Useat lääkärit puhuvat malarialääkityksestä, ja jotkut jopa kirjoittavat Thaimaahan aikoville malariakuureja. Malarian vaara Thaimaassa on kuitenkin normaalituristille häviävän pieni.

Thaimaan malariakanta on keskittynyt metsä- ja vuoristoseuduille, ja lähinnä Myanmarin (Burma) ja Kambodzan vastaisille rajoille. Sielläkin tauti on perin harvinainen.

Kansanterveyslaitos toteaakin seuraavaa:
Malariariski vaihtelee suuresti alueittain Kaakkois-Aasiassa, mutta yleensä ottaen riski on pieni. Suurissa kaupungeissa (Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur jne) ja monissa rantalomakohteissa (Pattaya, Phuket, Penang jne) ei ole malariaa eikä Thaimaahan tai Malesiaan seuramatkalle lähtevä henkilö yleensä tarvitse malarian estolääkitystä. Jos matkaan sisältyy yhden yön retki malaria-alueelle (esim. Kwai-joki), voidaan malarian ehkäisystä huolehtia pelkästään suojautumalla huolellisesti hyttysen pistoilta.
http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisu ... oito/l303/
Samaa toteaa Maailman Terveysjärjestö WHO:
Malaria risk exists throughout the year in rural, especially forested and hilly, areas of the whole country, mainly towards the international borders. There is no risk in cities and the main tourist resorts (e.g. Bangkok, Chiangmai, Pattaya, Phuket, Samui).
http://www.who.int/ith/countrylist10.html#202
Malariatapausten määrä on Thaimaassa ollut jatkuvasti laskussa. Tilasto kertoo että vuonna 2000 Thaimaassa sairastui malariaan 81 692 henkilöä, joista menehtyi 625 henkeä. Kun Thaimaassa asuu 60,6 miljoonaa ihmistä, niin nopeasti laskien tuon vuoden aikana sairastui malariaan 0,15% ja siihen kuoli 0,001% väestöstä. Riski on siis olemattoman pieni. Turistialueilla ja kaupungeissa riski sairastua on vielä tuotakin epätodennäköisempää.
Lisätietoja: http://w3.whosea.org/malaria/situation.htm

Jos kuitenkin pääsisi käymään niin onnettomasti, että matkallaan sairastuu malariaan, on hyvä tietää että Thaimaa on yksi maailman edelläkävijöitä malarian tutkimuksessa ja hoidossa. Malariaan sairastuneet hoidetaan tehokkaasti nimenomaan Thaimaan malariakantaan sopivilla lääkkeillä.

Suomessa usein matkaan lähteville määrätään malarialääkkeeksi joko klorokiinifosfaattia (Heliopar) tai meflokiinia (Lariam). Kummastakaan näistä malarialääkkeistä ei ole hyötyä Thaimaassa, jonka varsin resestenttiä malariakantaa vastaan taistellaan lähinnä doksisykliinillä. Mikäli malariaan sairastuu, saattaa klorokiinifosfaatti- tai meflokiinikuurista olla jopa haittaa sairauden hoidossa. Lisäksi näillä malarialääkkeillä on taipumuksia aiheuttaa sivuvaikutuksia terveillekin aikuisille.

Vaikka Thaimaahan ei malarialääkitystä tarvitsekaan, on kuitenkin suositeltavaa suojautua hyönteisten puremilta esimerkiksi vaatetuksella sekä hyttysmyrkyillä, varsinkin maaseudulla, koska hyttyset levittävät muitakin tauteja, kuten (myöskin varsin harvinaista) Dengue-kuumetta.

Thaimaahan matkustavan on syytä huolehtia että rokotukset ovat kunnossa. Polio-, kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotteiden tulee olla voimassa. Lisäksi tulee ottaa A-hepatiittirokote (gammaglobuliini, kesto 3kk, tai Havrix, kesto nykytietojen mukaan elinikäinen).

Hyvää matkaa!

-------------------------------------

Tämä on Thaiklupi ry:n pysyväistiedote, jota päivitetään tarvittaessa. Tekstiä saa vapaasti lainata, kunhan lähde mainitaan. Kommentit ja kysymykset yksityisviestinä kirjoittajalle.

Ohjeen perustana on käytetty Kansanterveyslaitoksen, Maailman terveysjärjestön sekä Thaimaan terveysministeriön julkaisuja.
Lukittu