THAIMAA - aiheinen keskustelupalsta

THAI-klupi ry:n foorumi - kaikkien Thaimaan ystävien kohtaamispaikka.


Tänään on 18.6.2018 0:58

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 20.12.2005 12:19 
Poissa
Pohjois-Thaimaan ajajat
Avatar

Liittynyt: 15.12.2003 11:22
Viestit: 33046
Paikkakunta: Naantali / Khon Kaen
Lainaa:
Thaimaa valmistautuu kiireellä muistopäivään

Laastilapiot suihkivat ja vasarat paukkuvat Nam Khemin kylässä Khao Lakissa Thaimaan länsirannikolla. Tänne viime tapaninpäivänä pahiten tuhoutuneeseen kalastajakylään on rakenteilla yksi tsunamin muistomerkeistä, suurta aaltoa kuvaava maavalli, jonka keskelle on jätetty hyökyaallossa maalle paiskautunut kalastusalus.

Vuosipäivään on aikaa vajaa viikko, ja työtä on vielä jäljellä melkoisesti. Viereisen puiston polkuja kivetään ja matkamuistomyymälöitä maalataan. Muistomerkin keskelle jäävää kaarevaa betonikuilua ollaan peittämässä koristelaatoilla, joista osassa on 400 tsunamiuhrin nimi.

Nam Khemissä menehtyi noin 1 200 asukasta, mutta useimmat omaisista eivät halua nimien muistuttavan heitä tuskan hetkistä, kertoo muistomerkin rakentamista johtava everstiluutnantti Jaruk Kaewpaluek Thaimaan maavoimista.

- Aioimme ensin laittaa kaikkien uhrien nimet laattoihin, mutta päätimme kunnioittaa omaisten tahtoa.

Muistomerkin rakentaminen maksaa lähes miljoona euroa, mistä noin kuudennes on tullut lahjoituksina yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä, loput valtion ja armeijan pusseista. Armeija on rakentanut Nam Khemiin myös 722 taloa, joista kaikissa ei tosin ole vielä asukkaita.

- Monet kyläläiset asuvat edelleen muualla sukulaistensa luona. Ehkä rakentamamme talot ovat myös liian erilaisia verrattuna kalastajien entisiin paaluilla seisoviin taloihin, Jaruk Kaewpaluek toteaa.

Nam Khemin muistomerkillä pidetään yksi tapaninpäivän aamun muistotilaisuuksista, johon kuuluu hiljainen hetki ja valkoisten kukkien laskeminen. Vastaavia tilaisuuksia on myös kuudella muulla paikkakunnalla: yksi Bang Niangissa Khao Lakin alueella, kolme Phuketin saarella, yksi Phi Phin saarilla Krabin edustalla sekä yksi Trangin maakunnassa.

Yhtä aikaa aamun muistohetkien kanssa järjestetään suomalainen muistojumalanpalvelus Phuketin Karon-rannan Orchid-hotellilla.

Thaimaan hallitus lähettää vähintään yhden ministerin kuhunkin tilaisuuteen


Lähde:
http://www.turunsanomat.fi

_________________
Kuvia Thaimaasta ja Pohjois-Thaimaan moottoripyöräretkiltä.
Lasse's Paradise
FACEBOOK ryhmiä --> Pohjois-Thaimaan ajajat, Khon Kaenin seudun Suomalaiset


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 20.12.2005 12:20 
Poissa
Pohjois-Thaimaan ajajat
Avatar

Liittynyt: 15.12.2003 11:22
Viestit: 33046
Paikkakunta: Naantali / Khon Kaen
Lainaa:
Tsunamin uhrien muistojuhla tekee surusta taas yhteisen

KIMMO KANGAS

Tapaninpäivänä Thaimaan Phuketissa järjestettävään tsunamin muistojuhlaan on lähdössä vain noin 30 suomalaista.

Koko maailmastakin vieraita on tulossa vain noin 1 200, vaikka Thaimaan hallitus on luvannut kustantaa lennot ja majoituksen. Kaikkiaan muistojuhlaan on tämän hetkisten tietojen mukaan osallistumassa lähes 6 000 ihmistä. Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän vetäjä psykologi Salli Saari ei ole yllättynyt suomalaisten vähäisestä määrästä.

- Olen Euroopan kriisipsykologien ryhmässä päässyt seuraamaan, mitä muissa maissa on tehty. SPR:n vertaistuen kaltaista tukea ei ole missään maassa järjestetty niin laajasti kuin Suomessa. Eurooppalaiset kollegat ovatkin sitä mieltä, että suomalaiset eivät ole kokeneet tarpeelliseksi mennä parantamaan haavojaan paikan päälle, koska he ovat saaneet riittävästi apua kotimaassaan, Saari kertoo.


Vertaistukiryhmät jatkavat tapaamisia

SPR on järjestänyt vertaistukiryhmiä noin 350:lle omaisiaan tsunamissa menettäneelle suomalaiselle. Tapaamisten on tarkoitus jatkua ensi vuoden maaliskuulle saakka. Saaren mukaan monet omaisiaan menettäneet ovat nyt syvän surun vaiheessa, missä arki näyttää päällisin puolin sujuvan, mutta joka todellisuudessa on erittäin raskas.

- Tsunami oli siitä erikoinen katastrofi, että monista perheistä kuoli useita jäseniä. Omaisten odotus on pitkittynyt. Ensin odotettiin tietoa kohtalosta, sitten tunnistamisesta ja sitten kotiinkuljetuksesta. Hautaaminen on monille ollut ovi syvemmän surun vaiheeseen, Saari selvittää.

Hänen mukaansa muistojuhlan kaltaisesta tapahtumasta voi olla sekä hyötyä että haittaa toipumiselle.

Vuoden aikana kollektiivisesta surusta on siirrytty intiimiin suruun. Muistojuhlan lähestyminen ja uutisointi nostavat surua jälleen kollektiiviseksi, mikä voi loukata monia.

- Toisaalta uutisoimatta jättäminenkin luultavasti loukkaisi. Olisin kuitenkin toivonut, että tapahtuman uutisointi olisi alkanut hieman myöhemmin. Mediassa jo olleet isot jutut pitkittävät mielestäni omaisten kipua. Intiimin ja kollektiivisen surun välille pitäisi löytyä tasapaino.


Suru muuttunut kollektiiviseksi

Suru on Suomessa muuttunut aiempaa kollektiivisemmaksi tapahtumaksi.

Saaren mukaan ensimmäinen laajaa julkisuutta saanut tapaus, jossa kansalaiset osoittivat kollektiivista surua, oli kahden poliisin surma vuonna 1997.

Suuri osa omaisensa menettäneistä on Saaren mukaan saanut ainakin jonkinlaista apua. Hän on kuitenkin huolissaan matkailijoiden enemmistöstä, joka oli paikalla tsunamin tapahtuessa, mutta eivät menettäneet läheisiään. Vain melko pieni osa tästä joukosta on hakenut psykoterapeuttista apua kokemukseensa. Viime aikoina Saari on vastaanottanut monia sähköpostiviestejä, joissa ihmiset ovat kertoneet pahentuneista tai uusista, usein paniikkihäiriön kaltaisista oireista.

- Monet ovat pyrkineet unohtamaan, selviytymään ja pääsemään takaisin arkeen kiinni. Useilla se on onnistunutkin. Traumaattinen kokemus vain on sellainen, että yleensä se on pakko jossain vaiheessa käsitellä ja purkaa pois mielestä ja kehosta.

Saari kehottaakin kaikkia katastrofissa kärsineitä ottamaan yhteyttä ammattiauttajaan. Pahimmillaan käsittelemätön traumaattinen kokemus saattaa vaikuttaa koko loppuelämään.


Lähde:
http://www.turunsanomat.fi

_________________
Kuvia Thaimaasta ja Pohjois-Thaimaan moottoripyöräretkiltä.
Lasse's Paradise
FACEBOOK ryhmiä --> Pohjois-Thaimaan ajajat, Khon Kaenin seudun Suomalaiset


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27.12.2005 0:57 
Poissa
Pohjois-Thaimaan ajajat
Avatar

Liittynyt: 15.12.2003 11:22
Viestit: 33046
Paikkakunta: Naantali / Khon Kaen
Lainaa:
Thaimaa muisti tsunamin uhreja näyttävin menoin
Julkaistu 8:15
Päivitetty 20:11

Phuket/khao lak. Vuosi sitten tapaninpäivänä iskeneen tsunamin uhreja muisteltiin maanantaina useissa eri tilaisuuksissa Thaimaan länsirannikolla.
Tsunamin yli 200 000 uhrista 5 400 kuoli Thaimaassa. Maassa oli silloin turistikausi huipussaan, joten uhrien joukossa oli runsaasti ulkomaalaisia. Suomalaisia Thaimaassa kuoli 177.

Maanantain suurimmat muistotilaisuudet olivat Thaimaan hallituksen järjestämiä. Hallituksen mukaan sen tilaisuuksiin oli ilmoittautunut yli 6 300 vierasta. Heistä 1 200 oli ulkomaalaisia, jotka olivat menettäneet läheisensä tsunamissa tai olivat loukkaantuneet siinä. Thaimaa lupasi korvata heille matkat ja majoituksen muistojuhlien ajaksi.

Suomalaisia ilmoittautuneita oli 27, mutta Suomen suurlähettilään Lars Backströmin mukaan ei tiedetä, kuinka moni lopulta saapui. Erityisesti Phuketissa oli kuitenkin runsaasti omatoimisesti paikalle saapuneita omaisia ja tsunamin itse kokeneita suomalaisia.
Virallisten tilaisuuksin lisäksi monet maat, hotellit, yhdistykset ja järjestöt järjestivät omia muistotilaisuuksiaan.

Suomalaiset aloittivat vuosipäivän suomenkielisellä muistojumalanpalveluksella Phuket Orchid Resort -hotellilla. Kirkkoväkeä saapui paikalle niin paljon, etteivät 220 penkkiä riittäneet kaikille.
”On kulunut vuosi tsunamista, joka muutti rajulla tavalla teidän kaikkien elämän. Mikään ei ole enää niin kuin ennen tsunamia. Kaikki on toisin”, rovasti Kirsti Aalto lausui saarnassaan. Hän muistutti itkun auttavan surijaa.
Monen silmät kostuivatkin, kun veisattiin virttä 338 Päivä vain ja hetki kerrallansa, ja kun tilaisuuden lopuksi sytytettiin kynttilät kaikkien tapaninpäivänä hyökyaaltoihin kuolleiden suomalaiset muistoksi.

Maanantain suurin tilaisuus pidettiin illalla Khao Lakin Bang Niang -rannalla. Thaimaalaisille Bang Niangilla oli samanlainen merkitys kuin hieman pohjoisempana sijaitsevalla Pakarangin niemellä suomalaisille.
Pakarangin kolmessa hotellissa kuoli 113 suomalaista, Bang Niangilla Thaimaan kuninkaan tyttärenpoika.
Prinssi lomaili La Flora -hotellissa, joka on jo kunnostettu ja avattu. ”Tämä on ihan paratiisi, jos ei tietäisi, mitä on tapahtunut, sitä ei voisi arvata”, englantilaiset Patrick ja Sarah Milton miettivät hotellin aamiaispöydässä jouluaattoaamuna. Meri kohisi kymmenen metrin päässä.

Sama meri kohisi maanantai-iltana, kun yhdet kasvot tsunamille antaneet englantilainen Tilly Smith ja thaimaalainen Patiwat Komkla lausuivat tsunamiaiheista runoa hotellin lähellä muistotilaisuudessa. Tilly pelasti useita ihmisiä vuosi sitten, kun muisti maantiedon tunnilta, että meriveden pakenemisen ulapalle tarkoittavan tsunamia. Patiwat taas ajautui merelle, josta hänet pelastettiin vasta kahden päivän päästä.

Päätilaisuus oli moniuskontoinen ja se toimitettiin buddhalaisin, katolilaisin, protestanttisin, islamilaisin, sikhiläisin ja hindulaisin menoin. Tilaisuus päättyi 5 000 tulen avulla nousevan paperilyhdyn lähettämiseen.


Lähde:
http://www.helsinginsanomat.fi

_________________
Kuvia Thaimaasta ja Pohjois-Thaimaan moottoripyöräretkiltä.
Lasse's Paradise
FACEBOOK ryhmiä --> Pohjois-Thaimaan ajajat, Khon Kaenin seudun Suomalaiset


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 26.12.2007 6:15 
UlkomaatTsunamia muistellaan eri puolilla maailmaaSTT

Julkaistu: 26.12.2007 03:18
(Päivitetty: 26.12.2007 03:22)


Khao Lakin ranta Phuketin pohjoispuolella Thaimaassa kärsi pahoin tsunamissa kolme vuotta sitten.

Kolmen vuoden takaista tsunamia muistellaan jälleen eri puolilla maailmaa. Katastrofissa sai surmansa yhteensä noin 230 000 ihmistä Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Suomalaisia kuoli 179.

Tuhot olivat mittavimpia Indonesian Acehissa, jossa kuoli 170 000 ihmistä. Hyökyaalto vei myös kodin sadoiltatuhansilta ihmisiltä.

Tsunami syntyi poikkeuksellisen voimakkaasta maanjäristyksestä Sumatran saaren lähellä Indonesiassa.

Ilkka lehdessa


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 9 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com